E.C.A.
COPA

Yeşil Binalar için Yeni Nesil bir Su Geri Kazanım Sistemi HUBER SmartMBR

Yeşil Binalar için Yeni Nesil bir Su Geri Kazanım Sistemi HUBER SmartMBR

17 Şubat 2012 | ÜRÜN
11. Sayı (Ocak - Şubat 2012)

Derleyen: Dr. Müh. Mete Gerçek mtgercek@uydunet.net
Yeşil Binalardan lüks konut, villa, ticari bina, AVM, üniversite yerleşkesi, sosyal tesis, otel ve okul gibi bina ve yerleşim yerlerinden çıkan kullanılmış suları arıtıp, yeniden kendi yerleşim yerlerinin ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla kullanılır hale getirmek için HUBER SE tarafından geliştirilen yeni nesil atıksu arıtma  tesisi HUBER smartMBR Membran Biyoreaktör, atıksuyu arıtıyor, bakteriden ve virüsten arındırılmış temiz, kokusuz, tortusuz, renksiz, yosunsuz  ve dolayısıyla güvenle kullanılacak kalitede geri kazanılmış su olarak veriyor. Evsel nitelikli atıksulardan, membran teknolojisi ile arıtılarak elde edilen bu arıtılmış su, binada ve çevresinde birçok farklı amaç için kullanma suyu olarak kullanılıyor. HUBER smartMBR sistemi ile arıtılan atıksular çatı bahçelerinin, çim ve yeşil alanların, ağaç ve bahçe bitkilerinin sulanmasında (irrigation), tuvaletlerde temizlik amacıyla ve klozet suyu olarak (toilet flushing), soğutma kulelerinde su kayıplarını karşılamak için ilave su (cooling tower make-up) ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanma suyu olarak değerlendiriliyor.
Hızla artan şehir nüfusları, gereksinimi her geçen gün daha da fazla hissedilen su geri kazanımı çözümlerinde araştırma taleplerinin artmasına ve yeni fikirlerin doğmasına sebep olmuştur. HUBER SE firması bu önemli konuda da öncülük yapmış, uzun yıllar uyguladığı membran teknolojisi ile “kullanılmış atıksuları arıtıp yeniden kullanılır hale getirmek” ve bunu da en ekonomik olarak sağlayabilmek için smartMBR olarak adlandırdığı yeni bir sistem geliştirmiştir. Atıksu arıtma ekipmanları üretiminde dünya lideri konumunda bulunan HUBER SE firması tarafından, sürekli büyüyen şehirlerdeki bina ve yerleşimlerinden çıkan atıksuların geri kazanılarak yeniden kullanılabilmesi amacıyla yukarıda bahsedilen smartMBR adını verdiği yeni bir inovaf MBR (Membrane Bio Reactor) serisi atıksu  arıtma sisteminin bütün detayları dikkatlice düşünülerek projelendirilmiştir. Sonuçta, smartMBR su geri kazanım üniteleri, bilinen HUBER SE yüksek imalat teknoloji standardı ve bilinen kalitesiyle birlikte binalarda güzel görünümlü, çok basit monte edilebilen, kolaylıkla işletmeye alınan ve problemsiz olarak uzun yıllar çalıştırılabilen yeni nesil atıksu arıtma sistemleri olarak uygulamaya sokulmuştur.  
Başta Yeşil Binalardan çıkan atıksuların, Yeşil Bina kavramına giren veya girmeyen her türlü lüks konutlardan villalar, siteler, ticari binalar, AVM kompleksleri, üniversite yerleşkeleri, sosyal tesisler, yazlık tesisler, oteller, moteller, okullar, sağlık kompleksleri ve spor tesisleri gibi bina ve yerleşim yerlerinden kaynaklanan atıksuların arıtılıp yeniden kullanılması ihtiyacını karşılamak üzere smartMBR, HUBER SE Almanya fabrikasında 10 m3 ile 75 m3 arasındaki günlük atıksu deşarjları için, altı ayrı kapasitede seri olarak üretilmektedir.
Türkiye‘de, Yeşil Bina konseptinin yapılarımızda yerleşmeye başladığı son yıllarda HUBER smartMBR gibi bir paket atıksu arıtma sistemi, evsel nitelikli atıksuların arıtılması, renksiz, bakterilerden ve virüslerden arınmış tertemiz, yosunsuz, tortusuz, kokusuz ve atıksuyu tekrar değerlendirmek amacıyla güvenilir bir kalitede kullanma suyu temin etmek için ideal bir sistemdir.  
Çevreye en az atık çıkartmak, atıksu arıtma tesislerinde çamuru kurutmak ve tabiata en az atık depolamak, hatta kuru çamuru bir yakıt olarak kullanmak ve bunu da dışarıdan hiç enerji almadan yapabilmek, temiz suyun her bir zerresini en verimli bir şekilde değerlendirmek, katı atıkları ve atıksuyu geri kazanıp tekrar değerlendirmek, en az kirli hava yaymak, koku ve egzost yayılmasını önlemek ve bunları gerçekleştirirken, en verimli teknolojileri kullanarak en az enerji ve uzun vadede problemsiz sürdürülebilir hizmet görebilecek sistemler tercih edilmelidir. Son yıllarda gerek üniversitelerin düzenlediği, gerekse IWA gibi uluslararası kuruluşların desteklediği  konferanslarda vurgulanan konuların önemi her geçen gün özellikle gelişen ülkelerde daha da artan bir hızla dikkate alınmaktadır. HUBER SE firmasının smartMBR gibi sistemleri, yıllık cirosunun önemli bir kısmını ayırarak yürüttüğü ve çok önem verdiği araştırma ve geliştirme çalışmalarının birer meyvesi olarak uygulamaya sokmasının arkasında, Yeşil Bina zincirinin önemli bir halkası olan kullanılmış suların tekrar kullanılması, bu sayede dışarıdan kullanma suyu alınmaması, çevreye/alıcı ortama en az atık bertarafı ve hiçbir atıksuyun (arıtılmış olarak dahi) dış ortama/kanalizasyon hattına/nehir veya denize  deşarj edilmemesi amaçlanmıştır. HUBER Membran sistemlerinde, binalardan kaynaklanan atıksuların yüzde 100’ü arıtılır ve kullanılan sular arıtılmış su olarak tekrar  bina ve yerleşimlerinde kullanılır.
Yeşil Bina kavramı, ihtiyaçlar doğrultusunda yeni teknolojik gelişmelere paralel olarak  her geçen gün genişlemekte ve yeniden tanımlanmaktadır. İçme suyunun çok değerli olduğu dünyamızda, yaşamımızda ihtiyaç duyduğumuz kullanma sularının da çok idareli olarak, olabildiğince azami tasarruf edilerek kullanılması gerektiği birçok yönden önemlidir.  
Sonuçta, suyu geri kazanmak için yapılan tesisler, kullanıcılar ve müşteriler için oldukça avantajlı bir yatırım olmasına karşın, ilk yatırım maliyetlerini (birçok farklı yönden ele alındığında) kısa sürede geri öder. Sonuçta bir ilk yatırım maliyeti gerektireceği için yatırımcılar, idareler, müteahhitler tarafından zaman zaman gözardı edilebilir. Çevre Dostu Yeşil Bina olarak adlandırılacak bir yapıda, her ne kadar bulunduğu yöredeki kullanma suyunun satın alınma maliyeti bir  etken olsa da, her yönüyle su geri kazanım konusu son derece önemlidir. Zira, bu sayede Yeşil Binaların sürdürülebilir kaynak kullanımı için gerekli olan ihtiyaçlarının önemli bir kısmını oluşturan su, farklı kullanım amaçları için smartMBR teknolojisi sayesinde karşılanabilecektir. Binadan kaynaklanan atıksular belediye kanalizasyon hattına verilmeden smartMBR ile arıtılacağı için atıksu katılım harcamaları azalacak, bunun  yanısıra kullanım suyu için ilave su satın alınmayacaktır.
Kullanma suyu ihtiyacı için tankerler ile temin edilen suyun bir metreküp maliyetinin bazı yerleşim bölgelerinde 10-15 TL olduğu düşünülürse, HUBER membran teknolojilerinin uygulandığı, örneğin Turgutreis Xanadu Island Resort Oteli’nin atıksu arıtma tesisinde HUBER VRM sistemi ile arıtılan suyun bir metreküp işletme maliyeti 40 kuruş olmaktadır. Membran plakalarının kısmen de olsa 8-10 senede bir değiştirildiği dikkate alınsa bile bu durumda en fazla su geri kazanım maliyeti 80 kuruş olacaktır. Aynı şekilde 7 senedir devamlı çalışmakta olan Ankara ODTÜ Teknokent Atıksu Arıtma Tesisi’ndeki HUBER VRM MBR sisteminden elde edilen arıtılmış suyun maliyeti en fazla 40 kuruş olup, yedek membran plakaların satın alınıp hazır bulundurulmasına rağmen hala değiştirilme ihtiyacı hasıl olmamıştır. Teknokent, HUBER VRM atıksu arıtma sisteminde elde ettiği suyu yeşil alanların sulanmasında kullanmakta ve her sene en az 300 bin TL ekonomi sağlamaktadır; zira HUBER VRM sisteminde elde edilen temiz su ile sulama yapılmamış olsaydı, sulama suyu ihtiyacını tankerlerle taşıma suyu olarak sağlayacak ve bunun maliyeti her yıl 300 bin TL’yi geçecekti.
Binalarda, görünüme ilişkin yapılan mimarı çabalar dikkate alındığında, smartMBR da dış yüzeyleri daha güzel görünüm için bina sahibinin ve mimarın arzu ettiği dekoratif yazılar, firma logosu, site ismi, otel amblemi ve arzu edilen resimlerle kaplanarak, cihaza ayrı bir görünüm verilebilir. Yeşil Bina konseptine ne kadar önem verildiğinin bir göstergesi olarak bina mimarisinin de bir parçası olduğunun  göz önünde  bulundurulduğu bir smartMBR Atıksu Arıtma Paket ünitesinin gerek işlevi ile gerekse dekoratif görünümü ile her alana uygulanabilme imkanı bulunmaktadır. Gerek bina girişine yakın bahçede gözönünde bir alana yerüstü montajı ile bahçe peyzaj mimarisinin sevimli bir elemanı olarak, gerekse bodrum katlarda veya bahçede yeraltı montajı yapılabilme imkanı ile tamamen gizlenerek kullanılabilen bu smartMBR ünitesinin bir atıksu arıtma ünitesi olduğu ve çevreye saygılı yeşil bir bina olarak tanıtılacağı ve pazarlanacağı için, yatırımcıya ilave bir artı olarak katkısı da tartışılmaz.
HUBER smartMBR sisteminin geliştirilmesinde HUBER Teknoloji geliştirme  grubunun bu konudaki çalışmalarına HUBER SE firması üst yönetiminden büyük  destek gelmiştir. Zira, CEO Georg HUBER, “smartMBR gibi günümüz Yeşil Binalarında çok önemli bir ihtiyaca cevap verecek, suların heba olması yerine ileri bir teknikle atıksuların tamamen geri kazanılmasına hizmet eden bir sistemi araştırmak ve geliştirmek bize büyük bir  heyecan vermiştir ve dünya çapında yapıtığımız başarılı MBR uygulamaları heyecan ve övüncümüzü devamlı kılmaktadır” demiştir.
Birçok şehirde kullanma suyu temini çok  önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelecek yıllarda su temini daha da büyüyerek karşımıza çıkacak bir problem olmaya devam edecektir. Su temin edilen yerleşim yerlerinde de çok büyük yatırımlar yapılarak oldukça pahalıya su temin edilebilmektedir. İhtiyaç duyulan suyun temininde, ihtiyacı kısmadan dışarıdan alınacak su miktarının azaltılması akla gelen ilk ve en basit yoldur. Ancak bu, atıksuyun geri kazanılıp kullanma suyu olarak kullanılması ile mümkün olabilir. Ne kadar çok atıksuyu yeniden kullanılabilir temiz su haline getirebilirsek, o kadar çok ekonomi sağlar ve dışarıdan su temin etmeye gerek kalmaz. Bu basit gibi görünse de, atıksudan  temiz su elde etme metodu bazı gelişmiş teknolojiler sayesinde olabilmektedir. HUBER membran sistemleri, ilk yatırım harcamalarını kısa sürede geri öder. Ufak bir ön yatırımla smartMBR tesisi kurulabilir ve ihtiyaca göre adım adım ilavelerle sistem genişletilebilir. Her bir HUBER ekipmanında olduğu gibi burada da kendini ispat etmiş ve dünya çapında uygulamalarla denenmiş sistemler, ileri teknoloji, ileri mühendislik, HUBER SE Almanya fabrikasında üstün, sağlam ve fonksiyonel makine imalatı, sorunsuz nakliye ve montaj, kısa sürede Alman uzman teknisyen yardımıyla devreye alma, uzun yıllar problemsiz işletme, en az insangücü dikkatine ihtiyaç, en az yedek parça ihtiyacı, gelişmiş otomasyon ve elektrik kontrol sistemi, çok az elektrik enerjisi kullanılan makineler, 24 saat servis vs. smartMBR sisteminde de ön plandadır.
HUBER SE firmasının global bilgi birikimi, bilimsel araştırma ve inovasyona verdiği önemin bir göstergesi olarak, yıllarca başarılı uygulamalarına devam ettiği HUBER VRM Rotating MBR, HUBER DeWaTec ClearBox MCB membran sistemlerine en son geliştirilen smartMBR atıksudan kullanma suyu eden membran sistemi eklenmiştir. HUBER smartMBR ünitelerinin kullanışlı, az yer kaplayan, verimli ve problemsiz çalışan, aynı zamanda görünüm bakımından da yaşayanları rahatsız etmeyen dış yapısı ile Yeşil Binalardaki uygulamasının her geçen gün artacağını söylemek mümkündür.  
HUBER SE firmasının diğer bazı Yeşil Bina uygulamalarına da değinmek gerekirse: ThermWin, RoWin: Mevcut binaların veya yeni yapılacak binaların yakınından geçen kanalizasyon boruları içindeki atıksuyun ısısından yararlanarak yazın binanın soğutulmasında ve kışın da binanın ısıtılmasında katkı sağlamaya yönelik ThermWin sistemi ile atıksuda boşa harcanan bir ısı kaynağının geri kazanılması, örnek olarak verilebilir.
 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Nippon Paint Minoa Premium Exterior ile Boya Mevsimi Uzuyor

Minoa Premium Exterior, konforlu, hızlı ve güvenilir uygulanması yanında bina sahiplerinin ve inşaat profesyonellerinin ve yeşil binalar için çözüm or...
25 Haziran 2024

Pasif Ev Standartlarını Karşılayan İlk Yerli Sistem

Zorlu iklim koşullarına, yüksek enerji verimliliği sağlayan, Türkiye'de pasif ev standartlarını karşılayan ilk sistem olmasıyla öncü olan RWT95 Ka...
7 Mart 2024

Calio-Therm Enerji Verimli İçme Suyu Sirkülasyon Pompası

Hızlı ve Kolay Devreye Alma Bas ve çevir butonu, entegre ekranı ve çalışma sistemi basit anlaşılacak semboller sayesinde pompayı devreye alması kolayd...
25 Mart 2021

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Doğalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2024 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.