'Yeşil Teknolojiler ve Sürdürülebilir Yüksek Performanslı Bina Oluşumu' Önerisi
22 Haziran 2011 | KONUK YAZAR 7. Sayı (Mayıs - Haziran 2011)
Prof. Dr. Birol Kılkış / Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Özgür Erol Arif Künar / EDSM Enerji Genel Müdürü Oluşumun Amacı Temiz ve sürdürülebilir enerji kaynaklarımızın ulusal bilgi birikimi, beceri, yerli kaynaklar ve geliştirilecek yerli teknolojilerle daha verimli, ucuz, yaygın ve akılcı kullanımına yönelik değerlendirilmesi, temiz üretim ve tüketime yönelik yenilikçi ve çevre duyarlı sistem ve cihazların öncelikle yerli teknolojilerle üretimi, sürdürülebilir enerjinin iletimi, depolanması, akılcı kullanımı ve tasarrufu konularında teknik, ekonomik, bilimsel ve sosyal nitelikli çalışmalar yapmak, gerekli altyapıların hazırlanmasına katkıda bulunmak; ulusal enerji startejileri ve politikalarını oluşturmak; ulusal sertifikasyon ve sınıflandırma standartları ve programları hazırlamak, öncelikle yüksek performanslı ve Yeşil Binaların ülkemizde yaygın uygulamasının sağlanması, denetlenmesi ve ulusal bir sertifikasyon programı çerçevesinde sertifikasyonları, ayrıca mühendis, mimar, teknisyen gibi anahtar kadroların eğitilmeleri ve bu profesyonel kadroların sertifikasyonuna ve sürekli eğitimlerine yönelik çok disiplinli, geniş katılımlı programların hazırlanıp uygulanması, tüm bu faaliyetlerin ülke çapında eşgüdümü ve tüm ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla tüzel ve/veya gerçek kişiler bazında ve uzun soluklu, objektif ilişkilerle ve üyeler aracılığıyla birarada üst düzey bir karar verme ve uygulama platformunu oluşturmak, temiz enerji kaynakları konusunda gerektiğinde kamu ve özel kurum ve kuruluşlara destek olmak, kamuoyunun farkındalığını ve bilinçlenmesini sağlamak ve çalışma sonuçlarını, görüş ve önerilerle birlikte üyelerine, ilgililere ve kamuoyuna sunmak; tüm bu faaliyetlerin tarafsız, bağımsız, bilimsel nitelikte ve ülke çıkarları doğrultusunda gerçekleştirmektir.
Ayrıca mevcut enerji kaynaklarını kullanan teknolojilerin sürdürülebilir ve çevre duyarlı hale getirilebilmesi, mevcut yapıların da yüksek performanslı ve Yeşil Bina durumuna getirilmesi, tüm ilgili yeni ve dönüştürülmüş yeşil teknolojilerle ilgili malzeme ve ürünlerin de sertifikasyonları, test ve denetlenmeleri, ilgili sınıflandırma ve standartlaştırma çalışmalarının yürütülmesine ve sertifikasyonlarına ilişkin programların ve kriterlerin geliştirilmesi, gerekli eğitimlerin kişi ve kuruluşlara yeterli düzeyde verilmesi ve sertifikalandırılması tüm yukarıdaki amaçların gerektireceği teknik komiteleri ve alt çalışma gruplarını oluşturmak, yönetmek ve koordine etmek, uluslararası ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği sağlamak ve yaygın işbirliği ağları oluşturmak ve mevcut ağlara katılmak ve katkıda bulunmak, Ar-Ge çalışmaları yaptırmak ve desteklemek, sonuçları ulusal ve uluslararası nitelikli dergilerde yayınlamak, sempozyum ve konferanslara katılmak ve konferanslar düzenlemek, üyeleri aracılığıyla Ar-Ge çalışmalarının kısa sürede ve etkin-yaygın biçimde uygulamaya geçmesini sağlamak, tüm bu amaç ve Ar-Ge faaliyetleri doğrultusunda ve kapsamında özgün makalelerin yayınlanacağı ve Science Citation İndex (SCI)’e dahil olacak nitelikli, hakemli bilimsel dergiler yayınlamak, 2008 yılında Başbakanlık Genelgesi ile başlatılmış bulunan “Enerji Verimliliği Hareketi”ne her yönüyle destek olmak ve katkıda bulunmaktır.
Yeşil Bina, sürdürülebilir, enerji verimli ve çevre dostu bina, enerji verimli ve çevre dostu yapı malzemeleri, LEED-BREEAM benzeri ulusal sertifikasyonlar, yenilenebilir enerji ve enerji verimli teknolojiler, yeşil tesisat ve tüm sürdürülebilirlik yaklaşımları ve stratejileri konularında çalışmalar yapan tüm özel-kamu kuruluşları, dernekler, odalar ve sivil toplum örgütlerini, sanayi ve bina sektörünü eşit ve paylaşımcı bir arenada biraraya getirmek ve gerektiğinde bir konsey ve/veya konfederasyon oluşturmaktır.
Bayındırlık Bakanlığı tarafından 5 Aralık 2008 tarihinde yayınlanan ve 5 Aralık 2009 tarihinde yürürlüğe giren, “Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği”ne paralel ve destekleyici yeni ve daha gelişmiş, objektif performans metriklerinin, bina malzeme kodlarının ve bina enerji sertifikası puanlama esaslarının uluslararası boyutları da dahil olmak üzere geliştirilmesi, hesaplama yazılımları, eğitim vb. çalışmalarında ortak bir platform oluşturmak ve ülke çıkarları doğrultusunda kümelenmesini gerçekleştirmek ve benzeri tüm alanlarda faaliyetlerde bulunmaktır.
Oluşum
Sürdürülebilir enerji alanında faaliyet gösteren bakanlıklar, kamu ve özel sektör kuruluşları, dernekler, vakıflar, meslek odaları gibi konuyla ilgili sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, akademiler, konseyler, bilimsel ve teknik araştırma yapan kamu ve özel kuruluşlar, müşavirlik firmaları ve gerçek kişilerin oluşuma katılımlarını ve üyeliklerini teşvik eder, onların biraraya gelmelerini ve sürdürülebilir enerji kapsamında öncelikle yüksek performanslı Yeşil Binalar ve ilgili tüm çevre duyarlı-yeşil teknolojilerle ilgili her türlü konuda çalışma yapmalarını ve bilgi alışverişinde bulunmalarını sağlamak üzere “Çalışma Grupları” kurar ve bu çalışma sonuçlarının ülke yararına kullanabilmesi için üyelerine ve diğer ilgililere duyurur.
Sürdürülebilir enerji ve yeşil teknoloji konularında gerekli altyapıyı ve gelecekte kullanılacak beyin gücünün oluşturulabilmesi amacıyla ihtiyaç duyulan noktalarda Ar-Ge ve burs fonları oluşturur ve bu fonları gerekli noktalara kanalize eder.
Sürdürülebilir enerji potansiyeli, üretimi, çevrimi, iletimi, dağıtımı, ticareti, kullanımı, ekonomik büyüme, enerji ilişkileri, sürdürülebilir enerji temin ve kullanımının sosyal ve çevresel yönleri, enerji politikaları ve stratejileriyle ilgili teknik, ekonomik, hukuksal ve yeniden yapılanma konularında çalışma ve araştırmalar yapar ve bu konularda araştırma yapan kişi veya kuruluşlara destek olur. Bu konularda istatistiki bilgi toplar, çalışma sonuçlarından üyelerinin ve kamuoyunun yararlanması için kitap, SCI’ya dahil nitelikli ve özgün ve hakemli Türkçe ve yabancı dilde bilimsel dergiler, bülten, broşür, e-dergiler yayınlar, elektronik haber bülteni çıkartır.
3. fıkrada belirtilen konularda ulusal, bölgesel, uluslararası düzeyde kongre, konferans, sempozyum, seminer, açık oturum, panel, sergi ve benzer etkinlikler düzenleyerek bu konularda bilgi alışverişi sağlar, bu toplantıların bildiri ve sonuç raporlarını hazırlar ve yayımlar.
Sürdürülebilir enerji alanında faaliyette bulunan ulusal ve uluslararası kuruluşlar, üniversiteler, özel sektör kuruluşları ve derneklerle en üst düzeyde yakın işbirliğini sağlayarak enerjiyle ilgili veri ve her türlü bilginin toplanmasını koordine eder ve bilgi değişiminde bulunarak “Bilgi Bankası” görevi yapar. Bu amaca yönelik olarak gerektiğinde enerjiyle ilgili ulusal ve uluslararası kuruluşlara kurucu üye veya üye olur.
Sürdürülebilir enerji alanında çalışan firmalar ve bu konuda firma arayan müşteriler arasında bir köprü rolü oynayarak firmalara kılavuzluk eder ve gerekli teknik desteklerde bulunur.
Ulusal ve uluslararası kuruluşlara araştırma ve analiz projeleri yapmak üzere teklif sunar, ortak projeler yürütür. Bu proje çalışmaları için araştırmacılar ve uzmanlar çalıştırır.
Sürdürülebilir enerji sistemleri konusundaki bilim adamı ve mühendis açığını giderebilmek için yaz okulları ve kısa süreli eğitimler düzenler. Sektör firmalarına da bu konuda yardımcı olur.
Sürdürülebilir enerji sistemleri ve yan sektörleriyle ilgili standartlar oluşturarak ülkemizde bu konudaki standartların yerleşmesi için faaliyetler düzenler ve yeşil enerji teknolojileri konusunda sektöre ve ülkeye liderlik eder.
Bir “Düşünce Kuruluşu” olarak ulusal ve uluslararası araştırma kurumlarının enerji alanında yaptığı çalışma ve yayınlar aracılığıyla enerji teknolojisindeki yenilikleri izler, dünyadaki sosyal ve ekonomik politikalardaki son gelişmeleri izleyerek bunların enerji sektörünün uzun vadeli hedeflerine olan etkileri ve ülke kalkınmasına olası etkileri üzerinde çalışmalar yapar ve izlenmesi gereken ulusal politika ve stratejilerle ilgili düşünce ve önerilerini ilgili makamlara ve kamuoyuna sunar, bu konuyla ilgili tüm kurum ve kuruluşlara yardımcı olur.
Konuyla ilgili sertifikasyonlar alanında tüm gerekli çalışmaları yapar ve sertifikalar verir, ilgili eğitimleri düzenler.
Konusuyla ilgili ulusal ve uluslararası işbirliği ağları oluşturur, mevcut ağlara katılır.
“Sürdürülebilir Enerji ve Yeşil Teknolojiler” alanında azlığı ve yetersizliği hissedilen nitelikli ara teknik personelin yetiştirilmesinde, uygun alanlarda istihdamında ve meslek içi eğitimleri için girişimlerde bulunur ve hazırlayacağı programlar çerçevesinde gerektiğinde diğer ulusal ve uluslararası kuruluşlarla da denkliği belirlenmiş ortak ve koordineli uygulamalar yapar.
“Yüksek Performanslı Yeşil Binalar”, tüm çevreye duyarlı yeşil teknolojiler ve uygulamaları alanında gerekli malzeme sertifikasyon, test, sınama, ölçüm, değerlendirme ve sınıflandırma ölçütlerini belirler, standartlar hazırlar, gerekli altyapıyı oluşturur.
Söz konusu amaçları gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan gelirleri temin etmek ve 3. ve 4. fıkralarında belirtilen faaliyetlerle ilgili olarak kitap, bülten, broşür, dergi, elektronik haber bülteni yayımlamak ve kongre, konferans, sempozyum, seminer, açık oturum, panel, sergi vb. etkinliklerin organizasyonunu, çalışma konularıyla amaçlarına uygun diğer faaliyetleri yapmak amacıyla, ticari işletme kurabilir ve işletebilir.
Son zamanlarda, iklim değişikliği konusu giderek daha önemli hale gelmektedir. İklim değişikliği, dünya genelindeki birçok ülkeyi etkisi altına almakt... 5 Nisan 2024
İklim değişikliği, günümüzde dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük tehditlerden biridir. Karbon emisyonlarının azaltılması ve sürdürülebilir bir gele... 13 Şubat 2024