15 Temmuz 2010 | ÜRÜN 1. Sayı (Mayıs - Haziran 2010) | |
Sanılanın aksine oldukça eski bir tarihe sahip olan Yeşil Çatıların ilk örnekleri arasında, Mimar Le Corbusier'in 1927 yılında Stuttgart'ta inşa edilen Bauhaus mimarisine sahip eseri dikkat çekicidir. Ünlü Yeşil Çatılar arasında New York'taki Rockefeller Center ve Viyana'daki Hundertwasser Evi de sayılabilir....Sanılanın aksine oldukça eski bir tarihe sahip olan Yeşil Çatıların ilk örnekleri arasında, Mimar Le Corbusier'in 1927 yılında Stuttgart'ta inşa edilen Bauhaus mimarisine sahip eseri dikkat çekicidir. Ünlü Yeşil Çatılar arasında New York'taki Rockefeller Center ve Viyana'daki Hundertwasser Evi de sayılabilir. 1900'lü yılların son çeyreğinde çevre sağlığının korunması, enerji kaynaklarının verimli kullanımı ve sürdürülebilirlik konularının giderek artan bir önem kazanmasıyla, inşaat sektöründe de "Sürdürülebilir Yapı" konsepti, geleceğin yapılarını şekillendirmeye başladı. Bununla birlikte, Yeşil Çatıların modasının asla geçmeyeceği de görüldü. Günümüzde İsviçre başta olmak üzere pek çok Avrupa kentinde ve Amerika'da, düz çatılarda tercih edilen Yeşil Çatı uygulamalarının, ülkemizde de düz çatılar ve yeraltı otoparklarının üstlerinde kullanımı yaygınlaşıyor.
Yeşil çatılar... - Çatı yüzeyi ve yalıtımın ömrünü uzatıyor. Doğru bir şekilde uygulanan Yeşil Çatıların hizmet ömrü en az 40 yıl (Frauenhofer Enstitüsü).
- Çatı strüktürünü ve dolayısıyla yapının iç mekanını yüksek sıcaklık değişimlerinden koruyor ve yaz aylarında yapı içerisinde serinletici bir etki yapıyor.
- Çatıdan nüfuz eden gürültü kirliliğinin önlenmesine katkıda bulunuyor. Yapı içindeki ses yalıtımında 8 dB'e kadar iyileşme sağlıyor.
- Kışın ısının daha fazla korunmasını sağlıyor. Yakıt enerjisi ihtiyacının azalmasına yardımcı oluyor.
- Bitkiler ve arı, kelebek vb. diğer canlılar için yaşam alanı oluşturuyor.
- Yağmur suyunun büyük bir kısmını tutuyor ve doğal yoldan su döngüsüne kazandırıyor. Atıksu önemli bir gecikmeyle boşalacağı için özellikle şiddetli yağmurlarda kanalizasyon sistemini rahatlatıyor.
- Toz ve hava kirliliğinin azalmasına yardımcı oluyor ve gerek görsel gerekse iklimsel olarak şehirde yaşam kalitesini artırıyor.
Ekstansif, yani sedum türü su ve bakıma fazla ihtiyacı olmayan küçük bitkilerden oluşan Yeşil Çatı uygulamaları, 60 kg/m2den suya doymuş haldeyken 150 kg/mÇye kadar ağırlığa sahip olabiliyor. Bu ağırlık çatı için sorun yaratmıyor. Ekstansif çatı uygulamalarında bitki köklerine dayanıklı su yalıtımı kullanılmalı. Eski ya da bitki köklerine dayanıklı olmayan su yalıtımlarını korumak içinse polietilen kök koruma örtüleri/membranları kullanılabilir.Ekstansif Yeşil Çatı uygulamalı bahçe-çatılarda yangın riski yok. Toprak tabakası olarak kullanılacak substrat tabaka kalınlığı 3 cm'nin üzerinde ve çatı yüzeyindeki bütün açıklıkların etrafı çakıl kaplı olmalıdır.Ekstansif Yeşil Çatı uygulamaları için piyasada mevcut substrat karışımları ideal olup, toprak kullanılmamalıdır. Substrat karışımlar, daha iyi drenaj özelliğine sahip olmanın yanı sıra su tutma fonksiyonu, daha düşük ağırlık vb. avantajlar sunuyor.Uzun ömürlü Yeşil Çatılar için ideal koruma ve drenaj sistemi olan Delta Floraxx Yeşil Çatı Sistemi, yenilikçi sekizgen kabarcık yapısına sahip drenaj levhası sayesinde üstün basınç dayanımı sunuyor. Drenaj, su tutma, filtrasyon, bitki kökü koruması ve neme karşı koruma için nefes alan, dayanıklı ve hesaplı bir sistem.Delta Floraxx Yeşil Çatı Sistemi; Delta Floraxx Top filtrasyon jeotekstil tabaka, yenilikçi Delta Floraxx Kabarcıklı Drenaj Levhası, Delta Floraxx Tex Jeotekstil Keçe ve Delta Floraxx
Kök Koruyucu'dan oluşan, Yeşil Çatı düzenlemelerinde kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmış bir sistem.
Delta Floraxx Yeşil Çatı Sistemi - Ekstansif yeşillendirmeli düz Yeşil Çatılar için perforasyonlu HDPE kabarcıklı levha, PP filtrasyon jeotekstil tabaka, nem tutucu jeotekstil keçe ve kök koruma folyosundan oluşan ideal bir sistem.
- 20 mm yüksekliğindeki yenilikçi sekizgen kabarcıklı Delta-Floraxx drenaj levhası sayesinde 200 kN/m2lik üstün basınç direnci ve yüksek su depolama kapasitesi sunuyor.
- Bileşenleri, rulo halinde sunumları sayesinde su yalıtımının üzerine kolay ve hızlı bir şekilde döşeniyor.
- Perforasyon koruma ve filtrasyon amaçlı jeotekstil tabakası Delta Floraxx Top ile substrat malzemenin drenaj levhasının kabarcıkları içine dolarak kapanmasını engelliyor.
- Bileşenlerinden Delta Floraxx Tex, Delta Floraxx Drenaj Levhası ile kök tutucu folyo arasında nem tutucu tabaka olarak seriliyor. Geri dönüşüm malzemesi içermeyen Delta Floraxx Tex, pürüzlü zeminlerde özellikle koruyucu görev yapıyor.
- En alt katmanını oluşturan ve mevcut su yalıtımı üzerine serilen Delta Floraxx Kök Koruyucu sayesinde çatı strüktürü ve zeminindeki su yalıtımını bitki köklerinden koruyor.
- Kurak dönemler için 7 l/m2 su depolama kapasitesine sahip.
- Nefes alan bir sistem olduğundan yeşil ters çatılar için de uygun. Sd değeri (buhar geçirgenlik eşdeğeri): yakl. 0,4 m.
- Olağanın üzerinde uzun drenaj mesafelerinde dahi yüksek drenaj kapasitesi sunuyor.
- Yeşil çatılarla ilgili FLL yönergelerine uygun.
Doğadan Esinlendi, Doğa için Tasarlandı: Delta Floraxx Delta Floraxx, yüksek su tutma kapasiteli kabarcıkları içinde bitkiler için gerekli suyu tutarken üzerindeki perforasyonlardan suyun fazlasının kabarcıklı levha altındaki açık kanal sistemine aktarılarak boşaltılmasını sağlıyor. Difüzyona açık bu perforasyon delikleri ve 20 mm yüksekliğindeki kabarcıkları sayesinde, sistem içerisinde su ve hava sirkülasyonu kolaylıkla gerçekleşiyor. Böylece çatı yüzeyi ve yalıtımı üzerinde su birikmesi önleniyor. Delta-Floraxx, su depolamanın gerekli olduğu ekstansif yeşillendirmeli ya da taş veya seramik kaplı ters çatı uygulamaları için ideal bir drenaj levhası.
Delta Floraxx... - Yaklaşık 10 l/s · m'lik yüksek drenaj kapasitesi...
- Sekizgen kabarcıkları arasındaki perforasyon delikleri sayesinde difüzyona açık ve ters çatılar için ideal. Sd değeri (buhar geçirgenlik eşdeğeri): yakl. 0,4 m.
- Kuru mevsimler için 7 l/m2 su depolama kapasitesi...
- Yenilikçi sekizgen kabarcık yapısı sayesinde 200 kN/m2lik yüksek basınç dayanımı...
- Perforasyon deliklerinden yaklaşık 1,2 l/s · m2 drenaj hızı...
- Hızlı ve kolay döşeniyor.
- İçme suyuna zarar vermiyor, toprakta çürümüyor.
- EN 13252 normları uyarınca CE işareti belgeli.
R E K L A M