6 Mart 2018 | PROJE 47. Sayı (Ocak-Şubat 2018) | 4.947 kez okundu |
İşveren: Aydın Sağlık Yatırımları A.Ş.
Sertifika Tipi: LEED-Healthcare v2009
Sertifika Seviyesi: LEED Platinum
Proje Alanı (m2): 65 bin m2
LEED Sertifika Danışmanlığı, Enerji ve Gün Işığı Modellemesi: ERKE Sürdürülebilir Bina Tasarım Danışmanlık
Lokasyon: İstanbul / Bahçelievler
SÜRDÜRÜLEBİLİR ARAZİLER
Proje alanı seçimi yapılırken yoğun bir bölge tercih edilmiş ve bu sayede bölgenin tarım alanı, korunması gereken özel alanda ya da sınırı ya da herhangi bir su kütlesine zarar verecek bir yakınlıkta bulunmamasına özen gösterilmiş. Ayrıca yer seçiminde çevresel saha değerlendirmesi yapılarak, proje alanının daha önceden kirletilmemiş bir arazi olduğunun tespiti yapılmış. Ek olarak, önceden geliştirilmiş bir arazi tercih edilerek ve geçirimli yüzeyler artırılarak yağmur suyunun yüzeysel akışı azaltılıyor, yağmur suyunun yeniden toprağa kavuşması sağlanıyor. Proje, toplu taşıma duraklarına yürüme mesafesinde olacak şekilde tasarlandığından proje kullanıcılarının toplu taşıma kullanımına teşvik edilmesi sağlanmış. Araç kullanımından kaynaklı emisyonu ve trafik yükünü düşürmek amacıyla yapılan bir diğer uygulama ise, kullanıcı sayısının yüzde 5’i kadar bisiklet park yeri tasarlanması. Ayrıca bisiklet kullanıcıları için duş ve soyunma kabinleri oluşturulmuş ve kullanım konforları artırılmış. Bu sayede bina kullanıcıları bisiklet kullanımına teşvik edilmiş. Bu kapsamda 125 adet bisiklet park alanı ve 14 adet duş/soyunma alanı düzenlemeleri yapılmış. Otopark alanları tasarlanırken düşük emisyonlu araçlar için 8 adet elektrikli araç şarj aleti konulmuş. Bu şarj cihazları girişlere yakın ve prestijli noktalara konumlandırılarak kullanıcıların düşük emisyonlu araç kullanımına teşvik edilmesi sağlanmış. Bu sayede karbon emisyonlarının azaltılması hedeflenmiş. Ayrıca yüksek araç yoğunluğu ihtimalinin önüne geçmek için yönetmelikleri aşmayacak seviyede otopark sayısı belirlenmiş. Projede, otoparkların tamamı yeraltında olacak şekilde tasarım yapılmış. Ayrıca ısı etkisini azaltmanın bir diğer yöntemi olarak çatıda açık renkli materyal kullanımı sağlanmış ve yeşil çatı uygulamasına gidilmiş. Projede yağmur suyunu en iyi şekilde değerlendirmek adına çatılara düşen yağmur suları toplanıyor ve peyzaj sulamasında kullanılıyor. İnşaat sırasında kirliliği önlemek, bölgeden geçen su kaynaklarının ya da hatlarının korunmasını sağlamak, erozyonu önlemek amacıyla önlemlerin alındığı bir plan yapılmış ve bu plana dayalı olarak inşaat aşamasında ilerlenmiş.
SU VERİMLİLİĞİ
Projede iç mekanlarda su tasarrufunu sağlamak amacıyla düşük debili vitrifiye armatürler ve düşük hacimli rezervuarlar tercih edilirken aynı zamanda bina içinde tesis edilen çamaşırhane, mutfak gibi alanlarda kullanılan su tüketen ekipmanların su verimli olmasına özen gösterilmiş. Bu şekilde iç mekan su tüketiminde yüzde 50 su tasarrufu sağlanmış. Seçilen X-ray, sterilizatör, MR gibi medikal cihazların ve vakum sistemi, hava kompresörü gibi yapı ekipmanlarının da kapalı devre ya da susuz çalışan tipleri kullanılarak bina içinde su verimliliği artırılmış. Kondenser su sisteminde mikrop, korozyon ve diğer parametrelerin kontrolü ile soğutma kulesinde verimli su kullanımı sağlanmış. Ayrıca ortalama değerlere göre, düşük su kullanımı gerektiren yemek atığı sistemi tercih edilmiş ve bu şekilde de şebeke suyunun kullanımı azaltılmış.
ENERJİ VE ATMOSFER
Projede ozon tabakasını incelten ve küresel ısınmayı tetikleyen CFC’ları içermeyen soğutuculara sahip HVAC sistemler kullanılmış. Ozon tabakasının incelmesine etkisi sıfır, kürüsel ısınmaya etkisi çok az olan R134a ve R410a soğutucu akışkanlar kullanılmış. Isıtma ihtiyacı yoğuşmalı kazanlar, soğutma ihtiyacı ise su ve hava soğutmalı chillerler aracılığıyla 4 borulu fancoil sistemi ile karşılanmış. Isı geri kazanımlı klima santralleriyle bina havalandırması sağlanıyor. Yeşil Bina danışmanının öncülüğünde yürütülen enerji verimliliği çalışmaları sonucunda toplam yüzde 56 oranında enerji tasarrufu elde edilmiş. Hastanede 1350 kVA kapasiteye sahip kojenerasyon sistemi kullanılıyor. Kojenerasyon sistemi aracılıyla enerjinin aynı sistemde eş zamanlı olarak hem elektrik hem de ısı biçimlerinde beraberce üretilmesi ile birincil yakıt enerjisinden en yüksek oranda yararlanılıyor. İleri seviye test ve devreye alma kapsamında mekanik planlar tasarım aşamasından itibaren incelenip, proje ihtiyacına göre sistem tasarımlarının yapılması ve uygulama sonrası devreye alınması sağlanarak, işletme maliyetinde düşüş hedeflenmiş. Bina, kullanıma açıldıktan 10 ay sonra yapılacak olan enerji etüdü çalışmasıyla bina işletmesinin tasarımda öngörüldüğü şekliyle yapılıp yapılmadığı ortaya konularak, uygulanabilir enerji tasarrufu çalışmaları belirlenecek.
MALZEME VE KAYNAKLAR
Projede işletme sırasında oluşacak kağıt-karton-plastik-metal-cam gibi geri dönüştürülebilen atıklar için atık kutuları yerleştirilmiş; buna ek olarak da cıvalı ve elektronik atıklar için de toplama noktaları tasarlanmış. Aynı şekilde proje inşaatı sırasında çıkan geri dönüştürülebilen atıkların da yüzde 80 oranında geri dönüşüme gönderilmesi sağlanmış. Proje alanında floresan lamba kullanılmamış. Ayrıca ileride floresan lamba veya civa içerikli bir ekipman kullanılması halinde gerekecek atık yönetim planı oluşturulmuş. Malzeme seçimlerinde, malzemelerin geri dönüştürülmüş içeriğinin yüksek olması ve malzemenin yerel olmasına özen gösterilmiş. Bu çalışmalar ışığında projede maliyetçe yüzde 58 oranında sürdürülebilir kaynaklı malzeme kullanılması sağlanmış. Bina bazında gelecekte ihtimal olabilecek tüm değişikliklere, gelişmelere uygun esnek bir bina tasarımı gerçekleştirilmiş.
İÇ HAVA KALİTESİ
Projede iç mekanlara sigara dumanının geçişi engellenmiş. Bu kapsamda bina açıklıklarına ve hava emiş menfezlerine 7.5 metre mesafede sigara içilmesi yasaklanmış. Ayrıca bu 7.5 metrelik alan içerisinde, belirlenen alanlarda ve bina içerisinde sigara içilmesinin yasak olduğunu belirten tabelalar asılması kararlaştırılmış. İç mekan hava kirlilik kontrolünün sağlanması ve dış kirleticilerin içeri taşınmaması için de bina girişlerinde en az 3 metre uzunluğunda kalıcı paspaslar konulmuş. Projede seçilen yapı kimyasallarının, insan sağlığına ciddi zararı olan VOC içeriği düşük olan malzemelerden seçilmesi sağlanmış. Projede kullanıcıların, özellikle sağlık yapılarında hastaların iyileşme süresini kısalttığı ve kullanıcılar üzerinde pozitif etkisi olduğu kanıtlanmış günışığı ve manzaradan maksimum oranda yararlanması sağlanmış. Bu çalışma ile binada gün ışığı ve manzara görmesi beklenen alanlarda yüzde 98 manzara ve yüzde 80 oranında günışığı sağlanmış. Projenin inşaat süresince İç Mekan Hava Kalitesi Yönetim Planı uygulanmış. Havalandırma sisteminde ASHRAE 62.1-2007 ve ASHRAE 170- 2008 standardına göre minimum havalandırma değerleri belirlenerek tasarım yapılmış. Yoğun kullanıcı içeren alanlara uygulanan CO2 sensörü uygulaması ile kullanıcılar mahal hava kalitesini takip edebiliyor. Klima santrallerinde bulunan akışmetre cihazları mahal hava kalitesine göre ortama verilen taze hava miktarı otomasyon ile ayarlanıyor. İç mekân hava kalitesi gözönünde bulundurularak havalandırma sistemlerinde HEPA tip filtre kullanılmış. Bina kullanıcılarına, termal konforu ve aydınlatma kontrolünü sağlamalarına imkân verecek tasarım yapılmış. Hasta odalarında yatak başı perde ve aydınlatma kontrolü sağlanıyor. Tehlikeli gaz veya kimyasal madde içeren alanlarda (garaj, temizlik odası vb.) negatif basınçlandırma yapılarak mahal dışına kirli hava kaçışının önüne geçilmiş. Mahal sıcaklıkları tasarımı ASHRAE 55-2004 standardına göre yapılmış.
R E K L A M