
Ä°ZODER’den yapılan açıklamada; “Yeni ısı yalıtımı standardı ile sektörün ekonomiye katkısı 5 yılda 1,5 milyar dolara ulaÅŸacak.” Denildi.
Isı yalıtımında yeni dönem baÅŸlıyor. 01 Nisan 2025 tarihi itibariyle revize TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardı, zorunlu standart olarak yürürlüÄŸe girdi. Ä°ZODER, yeni düzenlemenin enerji verimliliÄŸine ve ülke ekonomisine önemli kazanımlar getireceÄŸini vurguladı. Yapılan açıklamada; zorunluluÄŸun baÅŸladığı tarihten itibaren 2030 yılının sonuna kadar olan 5 yıllık sürede, yapılaÅŸmanın ortalama hızda sürmesi ve ülkemizde hiç bina yenilemesi yapılmaması durumunda bile sadece yeni standartla saÄŸlanacak verimlilikle ülke ekonomisine katkının yaklaşık 1,5 milyar dolar seviyesine ulaÅŸacağı belirtildi.
Isı yalıtımında en temel standart olan TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardı; Çevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı’nın baÅŸkanlığında Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından kurulan ve Ä°ZODER’in de dahil olduÄŸu ilgili STK’lar ile akademisyenlerden oluÅŸan revizyon komitesinin çalışmaları sonucunda hazırlanmış ve 21 Ekim 2024 tarihinde TSE tarafından yayımlanmıştı. Resmi Gazete’de 20 Åžubat 2025 tarihinde yayımlanan tebliÄŸ ile TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardı 01 Nisan 2025 tarihi itibarıyla zorunlu standart olarak yürürlüÄŸe girdi.
Eskiyle Kıyaslandığında Revize Standart Binalarda Enerji Verimliliğini % 25 İyileştiriyor
TS 825 revizyonunun ısı yalıtım sektörünün enerji verimliliÄŸine saÄŸladığı katkıyı artıracağını söyleyen Ä°ZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları DerneÄŸi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Emrullah Eruslu, “Enerji verimliliÄŸinde geliÅŸmiÅŸ ülkelere yaklaÅŸmaya dair kritik bir adım olan revize standardın ülkemizin enerji ithalat rakamlarını düÅŸürme ve sürdürülebilirlik hedeflerini destekleyeceÄŸine inanıyoruz. GeliÅŸmiÅŸ ülkelerin çoÄŸunda binaların ısıtma ve soÄŸutmaya yönelik yıllık enerji tüketimi 30-50 kWh/m2 yıl olacak ÅŸekilde yalıtımlı olarak tasarlanıyor ve inÅŸa ediliyor. Sınırlı enerji kaynaklarına sahip olan ülkemizde ÅŸimdiye kadar ortalama enerji tüketiminin 120-150 kWh/m2 yıl olduÄŸu görülüyordu. Çevreye duyarlı ve enerji verimli yapılaÅŸma için U deÄŸerlerimizin (Isıl geçirgenlik) ve enerji limitlerimizin iyileÅŸtirilmesi çok acil bir baÅŸlıktı. Bu baÄŸlamda da revize TS 825 standardının getirdiÄŸi yeni enerji limitleri ve U deÄŸerleri önümüze pozitif bir tablo koyuyor. Net ısıtma ve soÄŸutma enerjisi ihtiyacının toplamına yönelik olarak tanımlanmış enerji limitleri; revize standartta 70-90 kWh/m2 yıla çekilmiÅŸ olacak. Yeni TS 825 standardı eski standarda göre binalarda enerji verimliliÄŸini yüzde 25 oranında iyileÅŸtiriyor” dedi.
Yeni standardın 1 Nisan 2025’ten sonra ruhsat alan binalar için geçerli olacağını dile getiren Ä°ZODER BaÅŸkanı Emrullah Eruslu, ÅŸunları söyledi: “Yeni TS 825 standardının enerji tüketimini azaltıcı etkisini görmemiz için yeni standarda göre inÅŸa edilmiÅŸ binaların ve yeni standarda göre tadilatı yapılan binaların sayısının artması gerekecek. Ancak uzun dönem ruhsat alma istatistikleri dikkate alındığında Türkiye’de ruhsat alan yeni binaların kabaca yılda 475 bin ton eÅŸdeÄŸeri petrol (TEP) ilave enerji talebi yarattığını ifade edebiliriz. Yeni TS 825 standardı ile yılda yaklaşık 120 bin TEP enerji tasarrufu elde ederek ülke ekonomisine yılda yaklaşık 100 milyon dolarlık katkı saÄŸlanmış olacak. YapılaÅŸmanın ortalama hızda sürmesi ve ülkemizde hiç yenileme yapılmaması durumunda bile sadece 5 yılda (2030 sonu) saÄŸlanacak verimlilikle ülke ekonomisine katkı yaklaşık 1,5 milyar dolar seviyesine ulaÅŸacak.”
TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardındaki Yenilikler
TS 825’te yapılan revizyon sayesinde artık Antalya gibi sıcak iklim bölgelerinde yalıtım projelerinin binaların sadece ısıtma enerjisi ihtiyacına göre deÄŸil ısıtma ve soÄŸutma ihtiyacı dikkate alınarak tasarlanacağını belirten Emrullah Eruslu, açıklamalarına ÅŸu sözlerle devam etti: “TS 825 standardında ülkemiz 4 mevsimi yaÅŸayan bir coÄŸrafyada olmasına raÄŸmen sadece ısıtma için tüketilen net enerji miktarına yönelik sınırlamalar getiriyordu. ÖrneÄŸin; Antalya’daki bir konut ısıtma ihtiyacı dikkate alınarak ısı yalıtım projesi hazırlanıyordu. Revizyonla standarda soÄŸutma ihtiyacının hesaplanmasına yönelik ilaveler yapıldı ve ülkemizde soÄŸutma ihtiyacının da ısıtma ihtiyacı ile birlikte tasarım aÅŸamasında dikkate alınmasına olanak saÄŸlandı”
Yeni TS 825 Standardının ısı yalıtım hesaplamalarında da önemli deÄŸiÅŸiklikler getirdiÄŸine dikkat çeken Ä°ZODER BaÅŸkanı Emrullah Eruslu, açıklamalarını ÅŸu sözlerle bitirdi: “Revize standart, ısıl direnci yüksek daha kalın ve daha nitelikli ısı yalıtım malzemeleri ile yalıtılmış ve en az bir yüzeyi kaplamalı çift camlı veya üçlü camlı yalıtım camı ünitelerinin kullanıldığı daha enerji verimli binaların tasarlanmasını saÄŸlayarak binalarda enerji tasarrufunu en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyor. Standardın hayata geçmesini saÄŸlayan en önemli araçlardan biri olan Ä°ZODER TS 825 hesap programını da yeniledik ve ücretsiz olarak tasarımcı, denetim elemanı, belediye çalışanları vb. tüm ilgililerin kullanımına açtık. Ä°nÅŸaat firmaları, mimarlar, müteahhitler, mühendisler ve belediyeler gibi geniÅŸ bir paydaÅŸ grubunun bina tasarım, yapım ve yenileme süreçlerini doÄŸrudan etkileyecek olan TS 825 ile ilgili tüm detaylı bilgilere www.izoder.org.tr web sitemizden ulaşılabilir.”
R E K L A M